DE DOURO VALLEI

In het noorden van Portugal, afgeschermd door eindeloze berglandschappen, ligt de vallei waar al eeuwenlang één van de meest beroemde wijnen ter wereld wordt geproduceerd.

EEN GEOLOGISCH GEDICHT

De Douro vallei kent als het oudste afgebakende wijngebied ter wereld niet alleen een enorm rijke geschiedenis, maar biedt bovendien ook een visueel schouwspel voor al zijn bezoekers.

De Douro ontspringt op 2160m hoogte in de Spaanse Sierra de Urbión en beëindigt zijn epische reis in  Porto, bij de monding in de Atlantische Oceaan. Ondanks het feit dat slechts 210 van de in totaal 927km zich in Portugees grondgebied bevinden, heeft de Douro een totaal andere (lees: veel grotere) betekenis in Portugal dan in Spanje: hier heeft de rivier aan een hele regio zijn naam geschonken, die gelijk staat aan een eindeloze reeks van klinkende superlatieven.

Dit betoverende kunstwerk is het resultaat van een indrukwekkende samenwerking tussen het harde labeur van moeder natuur en de mens en doet weleens vermoeden dat we voor één van de werken van Hercules staan. De miljoenen jaren die de Douro nodig had om een weg te banen door gebergtes van graniet en schist spreken tot de verbeelding, evenals de gigantische inspanningen van de Durienses – de lokale bewoners – om terrassen uit de soms bijna verticale valleiwanden te houwen, waar vervolgens de kaleidoscoop van wijnstokken uit zou ontstaan waaruit Portwijn geboren werd.  

Maar om een wijn als portwijn te kunnen produceren, spelen ook het klimaat en het overvloedig aanwezige schistgesteente een belangrijke rol. In het doorgaans Atlantische Noord-Portugal vormt de Douro vallei namelijk een grote Mediterraanse vlek. De typische vochtige van de kust afkomstige Atlantische invloeden die oostwaarts richting het binnenland gaan, moeten halt houden aan de poorten van de Douro vallei, bij het Marão gebergte van wel 1416m hoog. Dit zorgt ervoor dat in heel de vallei een mediterraan-continentaal microklimaat heerst, met koude winters en extreem hete en droge zomers, waar de temperaturen vlot de pan uit swingen: 40°C is hier business as usual.

Een andere sleutel tot het geheim van Portwijn is het beroemde schistgesteente, een onmiskenbaar bestanddeel van het terroir van de Douro vallei. Het is een metamorf gesteente dat niet alleen warmte, maar ook water goed kan vasthouden. Het feit dat de schist in de Douro vallei vaak een verticale gelaagdheid kent, staat ook toe dat de wortels van de wijnstokken vele meters diep kunnen doordringen. Dit alles zorgt ervoor dat wijnstokken overleven kunnen in een bodem die hier normaal gezien te droog voor is.

Douro Valley
Douro Valley

Het waren de Engelse handelaars van Viana do Castelo, een kuststad ten noorden van Porto, die deze bijzondere Portugese wijn ontdekten. Oorspronkelijk dronken ze de lokale vinho verde, maar de geruchten over een sterkere, vollere en zoetere rode wijn, die verder landinwaarts werd geproduceerd, zou hen bij de Douro vallei brengen. Toen Engeland door een zoveelste dispuut met Frankrijk steeds minder toegang tot de Franse wijnen kreeg, werd in 1678 voor het eerst deze zogenaamde vinho do Porto of portwijn naar Engeland geëxporteerd. Zodat de wijn de overtocht beter zou doorstaan, werd er brandewijn (aguardente) aan toegevoegd; niet te verwarren met het toevoegen van brandewijn tijdens het fermentatieproces, waarmee men pas vele decennia later zou beginnen. In 1756, toen portwijn inmiddels was uitgegroeid tot de meest geliefde nectar van de Europese adel, maakte de Portugese staatsman Pombal van de Douro vallei het eerste afgebakende wijngebied ter wereld, om deze godendrank tegen valse concurrentie te kunnen beschermen. De rest is geschiedenis.

De Portugese Douro vallei is pure poëzie. Of zoals de uit de Douro vallei afkomstige dichter Miguel Torga (1907-1995) het terecht verwoordde: “De Douro vallei is een geologisch gedicht. De absolute schoonheid.” Amen.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Follow us!

Read all about Portugal

On Key

Related Posts

Why is Lisbon a great family destination?

Lisbon is a great family destination, either for a small city-break or for a longer vacation. The points in favor are immense, including benefits as varied as the culture, climate, food, and much more!

Aufzüge von Lissabon

Aufzüge von Lissabon

Lissabon verfügt über typische Verkehrsmittel, die aus dem neunzehnten Jahrhundert stammen, wie zum Beispiele, Aufzüge (elevadores) und Straßenbahnen (eletricos) die uns helfen die so gennant 7 Hügel der Stadt zu besteigen.

Cromeleque dos Almendres

MEGALITHISM IN PORTUGAL

Megalithic Art in Portugal: a country full of magic, ancient rituals and lost traditions with a high symbolic value, waiting to be discovered!

Visit Porto

HISTORIC CENTER OF OPORTO

Discover the city of Porto for a a quite unique experience in Portugal, that still known as the Capital of Northern Portugal.